Pomożecie wykopać? 🙂
Jak powstawał czarny proch? Przepis i zdjęcia zachowanego młyna prochowego
Chociaż początkowo czarny proch miał być cudownym medykamentem lub zabawką, ludzie szybko zdali sobie sprawę ze śmiercionośnych właściwości tej chemicznej mieszanki. W Europie już od czasów w średniowiecza czarny proch wykorzystywano podczas wojen, ale jego prawdziwa kariera rozpoczęła się na przełomie XV i XVI wieku. Jedno z miejsc, w których wytwarzano proch, możemy znaleźć w leśnych ostępach Oliwy.
Jednym z rodzajów zakładów produkujących czarny proch były specjalne młyny, zwane prochowniami (w języku niemieckim Pulvermühle). Tutaj, za pomocą wykorzystania energii wodnej, mielono wszystkie składniki uzyskując drogi materiał. Węgiel potrzebny do wyrobu prochu zazwyczaj wyrabiano na miejscu, dlatego często prochownie znajdowały się niedaleko leśnych ostępów. Innym powodem dlaczego młyny znajdowały się z dala od ludzkich osiedli było wysokie niebezpieczeństwo eksplozji.
Poniżej – aktualny stan zachowanego młyna prochowego.
#gdansk #trojmiasto #historia #ciekawostkihistoryczne #ciekawostki #nauka #gruparatowaniapoziomu #mirkoreklama