APEROL – to klasyczny włoski…

APEROL – to klasyczny włoski gorzki apéritif o smaku między innymi goryczki, rabarbaru i cynamonu. Ma żywy pomarańczowy odcień i jest słodko- gorzki.
Ciekawostki:
1. Stworzony przez panów: Luigi i Silvio Barbieri. Obecnie produkowany przez Campari Group.
3. Na rynku od 1919r.
4. 11% alko
5. Kolor: Orange Yellow E110, Red E124
6. W kwietniu 2010 r. Aperol był oficjalnym sponsorem Moto GP, Grand Prix wyścigów motocyklowych.
7. Aperol jest często wykorzystywany do przyrządzenia drinku o nazwie Spritz, stąd pojawia się nazwa Aperol Spritz.

SPRITZ – włoski koktajl popularny na północy Italii, pijany np. w trakcie aperitivo.
Ciekawostki:
1. Spritz Veneziano to popularny aperitif w północnych Włoszech, pochodzący z Padwy.
2. Spritz narodził się w okresie dominacji Habsburgów w Veneto w XIX wieku. Żołnierze, ale także różni kupcy, dyplomaci i pracownicy imperium Habsburgów w Veneto szybko przyzwyczaili się do picia lokalnego wina w tawernach, ale nie znali szerokiej gamy win z Veneto, a zawartość alkoholu była wyższa niż byli przyzwyczajeni. Przybysze zaczęli prosić lokalnych gospodarzy o spryskanie wina odrobiną wody (spritzen, po niemiecku), aby wina były lżejsze. Prawdziwy oryginalny spritz składał się z musującego białego wina lub czerwonego wina rozcieńczonego świeżą wodą.
3. Skład: kostki lodu, Prosecco, Aperol lub inny aperitif np. Campari, woda gazowana, plasterki pomarańczy.

#wloskinawykopie – mój tag z ciekawostkami o Włoszech i materiałami do nauki włoskiego.
#wlochy #ciekawostki #alkohol #kuchnia #historia #drinki